Pleisterwerken
"Pleisterwerken Louwie" voor de West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen
Bvba Pleisterwerken Louwie is een jong en dynamisch pleisterbedrijf dat garant staat voor kwaliteit en een perfecte service.
Wij leggen ons toe op zowel grote als kleine pleisterprojecten in de West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Ons stukadoorsbedrijf bestaat uit mensen met heel wat werkervaring in het pleisteren van facades, muren en plafonds, zij zorgen steeds opnieuw voor een onberispelijke afwerking van uw pleisterwerk.
In het kader van een toekomstige samenwerking bezorgen wij u alvast het nodige advies met vakkennis over alle soorten pleisterwerken. Wij overlopen met U uw project, wensen, budget en zoeken naar een passende oplossing.
Zo kan U bij ons terecht voor plafonds, muren, facades, sierpleister, gyprocwerk, spuitpleisterwerken, crepi, plamuren en stucwerk, dit keer op keer met de beste kwaliteit-prijs verhouding voor stukadoorswerken.
Op afspraak bezichtigen wij graag met U enkele van onze werven, zo kan U zichzelf overtuigen van ons vakmansschap en afgeleverd stukadoorswerk.
Ons enthousiaste pleisterteam kijkt er naar uit om in de toekomst met U te mogen samenwerken en zo samen uw droomproject te kunnen realiseren.
Indien U nog vragen heeft of bijkomende inlichtingen wenst betreffende pleisterwerken of gevelwerken, aarzel dan niet om ons vrijblijvend te contacteren.
De medewerkers van "Pleisterwerken Louwie" zullen U graag verder helpen.
Nieuwbouw woning, hoe begin ik eraan
De meeste mensen bouwen maar één keer in hun leven. Het is dan ook geen eenvoudige onderneming om een nieuw huis of pand te plannen en daarna ook effectief te bouwen. Onvoldoende ervaring en enthousiasme zorgen vaak voor verkeerde beslissingen. Dus vooraleer men snel keuzes gaat maken is het belangrijk om de bouwmarkt te verkennen en zich te laten inlichten door verschillende partijen.
Het is belangrijk dat je voor je begint te plannen je eigen financiële mogelijkheden onderzoekt en een budget vooropstelt waarin je een buffer voorziet mocht je een tegenslag kennen. Zo voormijt je vooral vele slapeloze nachten en heb je nog een reserve voor onvoorziene meerwerken voor je bouwproject.
Heb je de bouwgrond van je dromen gevonden informeer je dan voldoende bij de verkoper over welke stappen hij reeds ondernomen heeft en welke niet.
Kan men bijvoorbeeld bewijzen dat het terrein niet verontreinigd is, want een grondige bodemsanering is niet goedkoop. Of werd er reeds een grondsondering uitgevoerd voor de stabiliteit en draagkracht van de grond en welke is de grondwaterstand.
Het zijn maar enkele voorbeelden die het voorop gestelde budget gevoelig kunnen doen stijgen.
Op de dienst stedenbouwkunde van je gemeente kan je nagaan welke voorschriften er van kracht zijn op je bouwgrond. Zij kunnen je vertellen of je moet rekening houden met gemeentelijke bouwvoorschriften of de voorschriften van een BPA (bijzonder plan van aanleg). Vraag hen ook de kadastrale gegevens zodat je later gemakkelijk je bouwaanvraag kan indienen of vragen stellen betreffende je dossier.
Indien je lot deel uitmaakt van een goedgekeurde verkaveling zal je deze informatie ook kunnen opvragen bij je erkend makelaar of plaatselijke notaris.
Bekijk ook je bouwplaats in 360°, het is een voordeel om op voorhand te weten hoe je het huis gaat plaatsen en welke buitenzichten je gaat creëren. Hou ook rekening met eventuele belemmeringen, horizonten of hellende vlakken.
Wees creatief, maar denk ook aan de praktische kant. Zo kan een opeenvolging van trappen er zeer mooi uitzien en esthetisch uitzien, maar je op latere leeftijd parten spelen om een gemakkelijke toegang te krijgen tot je woning.
Informeer je bij zowel een architect als (afzonderlijke) aannemers. Zo ken je het (financieel) verschil tussen beide. Let wel, indien je zelf weinig ervaring hebt kan een architect die de werken opvolgt je op het einde veel geld uitsparen.
Renovatie van uw woning of bedrijf | Pleisterwerken
De regering in lopende zaken heeft beslist om het verlaagde btw-tarief van 6 % voor renovatie van woningen ouder dan 5 jaar definitief te maken. De Confederatie Bouw is tevreden dat deze maatregel, die voor de bouwsector een belangrijke stimulans betekent, nu definitief mag worden. Een verlaagde btw stimuleert de activiteit en de werkgelegenheid, gaat illegale arbeid tegen en verhoogt zo de inkomsten van de staat.
Al vele jaren is het toegestaan om een verlaagd btw-tarief van 6 % aan te rekenen bij renovatie- of verbouwingswerken aan woningen die ouder zijn dan 15 jaar. Sinds 2000 hanteert België voor werken aan woningen tussen 5 en 15 jaar eveneens een tarief van 6 %. Het was oorspronkelijk een tijdelijke maatregel, genomen op basis van een Europese richtlijn die een bijkomend verlaagd tarief toestond voor arbeidsintensieve diensten zoals bouwwerken.
"De maatregel" werd verlengd tot eind 2010 en de Belgische regering in lopende zaken besliste in september om hem te verlengen tot eind juni 2011, terwijl Europa expliciet toestond dat hij een definitief karakter mocht krijgen. Dat dit nu gebeurt, heeft als grote voordeel dat de onzekerheid wegvalt en dat aannemers ook in hun langetermijnplanning rekening kunnen houden met de maatregel", aldus de Confederatie Bouw.
Gevelpleisters voor facades en pleisterrenovaties
Gevelpleisters zijn sterk in de mode, maar vaak worden we geconfronteerd met fouten in de uitvoering, de voorbereiding van de ondergrond, de keuze van het pleister of de detaillering. Zonde, want dat leidt tot minderwaardige resultaten die een gevelpleister onwaardig zijn. Vandaar dat het ons geen overbodige luxe lijkt om samen met Bob Gall, technisch verantwoordelijke van Knauf, eens wat dieper in te gaan op de verschillende soorten buitenbepleisteringen en de vinger op de wonde te leggen van een aantal veel gemaakte fouten.
Minerale pleisters versus kunstharspleisters
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten pleisters op de markt. Grosso modo kan je ze onderverdelen in twee groepen: de minerale pleisters en de kunstharspleisters. Wie houdt van een strak, glad oppervlak zal eerder te vinden zijn voor een kunstharspleister dan voor een mineraal pleister. Minerale pleisters op basis van cement zijn meestal ruwer, hoewel er ook vlakke minerale pleisters bestaan. Naast de dunne minerale pleisters bestaan er ook dikkere minerale pleisters, zoals de krabpleisters. Dat heb je niet met kunstharspleisters die altijd dun aangebracht worden. Voor dit type pleister is een egale ondergrond een must. Minerale pleisters zijn doorgaans minder waterafstotend dan de kunstharspleisters. Anderzijds is het wel zo dat minerale pleisters een zelfreinigend effect hebben. Het vuil wordt er als het ware afgeregend.
Onder de minerale pleisters onderscheiden we ook nog de krab- en schuurpleisters. Dit verschil heeft louter met de manier van aanbrengen en het uitzicht te maken, niet met de kwaliteit of andere eigenschappen. Ten onrechte gaat men er van uit dat de korrelgrootte bepalend is voor de vervuilingsgraad. Vlakke pleisters met een dunne korrelmaat zouden minder snel vervuilen dan ruwe pleisters met een dikke korrelmaat. Fout. Kijk maar in Duitsland waar meestal met een korrelmaat van 6 mm gewerkt wordt en de pleisters niet sneller vervuilen dan bij ons. Denk er ook aan dat minerale pleisters wel waterafstotend zijn, maar niet waterdicht.
Detaillering van de gevel en pleisterwerken
Als een gevelpleister vuil wordt en hinderlijke strepen vertoont, heeft dat meestal niet met het pleister te maken, maar wel met de detaillering van de gevel. Dorpels moeten minimum 3 à 4 cm uitsteken ten opzichte van de gevel. De zijkanten moeten voorzien zijn van een ophoogje (met siliconen of mechanisch ingeslepen) om het water naar het midden van de dorpel te leiden. Let ook op de plaats van de ventilatieroosters. De uitstromende lucht zou niet rechtsreeks tegen het pleister afgevoerd mogen worden. Zorg ook dat de roosters ofwel ver genoeg uitkragen ofwel helemaal niet uitkragen.
Ondergrond voor pleisterswerken
Een degelijke studie van de ondergrond is een must. Om spanningen op te vangen moet het pleister minder hard zijn dan zijn ondergrond. Voor bepaalde ondergronden moet daarom een kalkcementpleister gebruikt worden in plaats van een cementpleister. Knauf heeft voor de meeste ondergronden een aangepast pleister, maar voor een aantal specifieke gevallen (vb. houtwolcementplaten, polystyreenplaten), is het aangewezen om onze technische dienst te contacteren voor een advies met betrekking tot de voorbehandeling van de ondergrond. Een weinig stabiele ondergrond kan je eventueel opvangen met een metalen pleisterdrager of wapening.
Gevelplint voor gevelpleister
Aan plinten wordt nog te weinig aandacht besteed. Jammer, want daardoor krijgt het gevelpleister soms een negatief uitzicht die het niet verdient. Om vlekken door opspattend en opstijgend vocht te vermijden is een plint van minstens 25 cm aan te raden bestaande uit natuursteen of uit een donker pleister zonder kalk. Een plint kan ook mechanische beschadigingen voorkomen.
Kalkuitbloeiingen bij pleisterwerken
Bij lage buitentemperaturen en een vochtig klimaat kunnen er kalkuitbloeiingen ontstaan indien men gebruik maakt van gekleurde minerale pleisters. Dat komt voor wanneer er veel kalk in het pleister zit dat door dampdruk naar buiten komt. Het is dus aan te raden om deze pleisters alleen bij normale temperaturen en droog weer aan te brengen. Door de tijd en door de regen verdwijnen ze meestal of een behandeling van het oppervlak met een gepaste verf kan ook de storende tintverschillen wegwerken.
Wanneer wel/niet een gevelpleister aanbrengen?
In België is men vaak veel te snel met het aanbrengen van het pleister. Men zou toch minimum een jaar moeten wachten zodat het gebouw de kans krijgt om wat te werken. Anders ontstaan er barsten die zich ook verderzetten in het gevelpleister. Ook de weersomstandigheden zijn van belang. Enkel wanneer de temperatuur minimum twee dagen tussen + 5 en 30 ° zit, mag er gepleisterd worden. Ook hevige regenval of hevige zoninval is nefast voor een goede plaatsing.
Profielen en pleisterwerken
Bespaar zeker niet op de kwaliteit van de profielen. Er zijn verschillende mogelijkheden: gemakt aluminium, roestvrij staal of gegalvaniseerde profielen met een pvc-ommanteling die te krijgen zijn in diverse kleuren. Die ommanteling zorgt er ook voor dat door het krabben de galvaniseerlaag niet beschadigd wordt.
Kleuren voor pleisterwerken en gevelrenovaties
Zeker wanneer je werkt met een gevelisolatiesysteem is het aan te raden lichte pastelkleuren te kiezen. Met donkere kleuren kun je te grote thermische spanningen en dus barsten krijgen. Als je voor een gekleurd pleister kiest, zorg dan dat je alles in één keer bestelt zodat er geen kleurverschillen kunnen optreden. Kleuren kiezen is natuurlijk niet gemakkelijk. Ga zeker niet enkel af op de kleurenkaart, maar ga indien mogelijk eerst een realisatie bekijken die al uitgevoerd is met een bepaalde tint.
Bescherming van ramen en deuren voor pleistermuren
Er worden wellicht meer discussies gevoerd over beschadigingen aan andere delen van het huis dan over de kwaliteit van het gevelpleister. Zorg dus dat alles zeer goed beschermd en afgekleefd is. Zo vermijd je nutteloze discussies.
Gevelisolatiesystemen voor pleistermuren
Men stapt steeds meer over op gevelisolatiesystemen waarbij op een enkele muur een isolatielaag wordt aangebracht en daarop het pleister. Belangrijk voordeel hiervan is dat je geen spouwmuur nodig hebt, dat de isolatielaag veel spanningen van het metselwerk opvangt en dat hiermee het gevaar van koudebruggen verkleint. Deze manier van werken moet je als een volledig systeem beschouwen waarbij alle onderdelen op elkaar afgestemd zijn. Het is volstrekt af te raden onderdelen van verschillende merken en systemen met elkaar te mengen.
ATG-goedkeuring: Het gevelisolatiesysteem en de producten van Knauf die hierin verwerkt worden beschikken over een ATG-goedkeuring. Niet onbelangrijk, want dit vormt een garantie voor de degelijke kwaliteit.
Bij voorkeur tweelagige pleistersystemen
De meeste Knauf-sierpleisters worden op basispleisters aangebracht. Er wordt dus in minimaal twee lagen gewerkt. Enkel voor een aantal rustieke krabpleisters die vrij dik worden aangebracht, kan een eenlagig pleister een interessant alternatief zijn.. Bij eenlagige systemen is het gevaar ook groter dat de uitvoering te wensen overlaat. Een homogeen metselwerk is voor een eenlagig pleister een absolute must.
Opleiding en bijscholing zijn voor een pleisteraar onontbeerlijk
Een gevelpleister aanbrengen is een stiel apart. Een stukadoor kan niet zo maar overstappen van het plafonneerwerk op de gevelbepleistering zonder een degelijke opleiding. Daarom heeft Knauf een opleidingscentrum ontwikkeld waar klanten de kneepjes van het vak kunnen leren. Hou er ook rekening mee dat de markt van de gevelpleisters voortdurend in beweging is. Om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen is een regelmatige bijscholing geen overbodige luxe. Ook hiervoor kan je terecht in het opleidingscentrum van Knauf.
Machinale verwerking van pleister is een must voor goede pleisterkwaliteit
Niet alleen omwille van het rendement maar zeker ook om een constante kwaliteit en een consistente mengeling te verkrijgen, is het machinaal aanbrengen van een gevelpleister een must geworden. Hiervoor heb je de keuze uit een uitgebreid gamma professionele PFT-apparaten. Er zijn apparaten die je zowel voor binnenpleisters als voor buitenpleisters kan gebruiken, zoals de G4 en de G5.
Een ideale machine voor wie het klassieke plafonneerwerk soms afwisselt met het aanbrengen van een gevelpleister. Bedrijven die zich hoofdzakelijk toeleggen op gevelpleisters zijn evenwel beter gediend met gespecialiseerde machines zoals de ZP3V en de OMD. Met betrekking tot de machinale verwerking wordt er een onderscheid gemaakt tussen open en gesloten systemen. De meeste stukadoors werken nog met gesloten systemen (vb. G4 en G5) waarbij het pompen en het vermengen in dezelfde machine gebeurt.
Daarnaast heb je de open systemen (vb. OMD of combinatie van G4 en ZP3) waarbij je een andere machine of eenheid hebt voor het mengen en verpompen. Bij deze methode krijg je dankzij de namenging een nog betere consistentie van de specie hetgeen de kwaliteit zeker ten goede komt.
Aannemer en/of architect, wat moet ik kiezen?
Elke onderneming die in België werken in onroerende staat of daaraan gelijkgestelde werken verricht, kan zijn registratie als aannemer aanvragen bij de provinciale registratiecommissie waar hij zijn (woonplaats, maatschappelijke zetel of voornaamste inrichting) heeft. Deze registratie wordt verleend indien de aannemer onder andere in regel is met zijn fiscale en sociale verplichtingen. De registratie als aannemer is belangrijk omdat verschillende bepalingen voorzien in de toekenning van fiscale voordelen, die aanleiding kunnen geven tot fiscale verminderingen (belastingvermindering wegens energiebesparende uitgaven, uitgaven gedaan voor vernieuwing, uitgaven gedaan ter beveiliging, enz.) en andere (de toekenning van Gewestpremies, enz.) op voorwaarde beroep te doen op een geregistreerd aannemer.
De bouwformule architect en afzonderlijke aannemers, pro en contra.
Kies je voor de bouwformule architect en afzonderlijke aannemers, dan neem je een architect onder de arm en laat je de bouwwerken uitvoeren door afzonderlijke aannemers. Deze werkwijze houdt mogelijke voordelen in, maar ook risico’s.
Werkwijze bij de bouwformule architect en afzonderlijke aannemers.
Als je voor de formule architect en afzonderlijke aannemers opteert, dan sluit je in 1ste instantie een of meerdere afzonderlijke contracten af. Je neemt eerst en vooral een architect onder de arm waarmee je een contract afsluit. Eventueel kan je een bijkomend contract afsluiten met een of meerdere veiligheidscoördinatoren. Wil je alles tot in de puntjes voorbereiden, dan kan je desnoods ook nog een beroep doen op een raadgevende ingenieur of een studiebureau. In 2de instantie laat je de bouw- of verbouwingswerken uitvoeren door afzonderlijke aannemers en dat op basis van het concept van je architect. Dat betekent dat je op een later tijdstip aparte overeenkomsten aangaat met alle afzonderlijke aannemers die je onder de arm neemt.
Voordelen van de bouwformule architect en afzonderlijke aannemers.
Wat zijn de pluspunten van de bouwformule architect in combinatie met afzonderlijke aannemers?Het grote voordeel van werken met afzonderlijke aannemers is de kostprijs. Voor elke werkopdracht of klus kan je namelijk verschillende offertes aanvragen. Op die manier weet je gegarandeerd zeker dat je een goed zicht hebt op de kostprijs aangezien er sprake is van een grote mate van prijstransparantie. Je kan dan voor elke opdracht de goedkoopste uitvoerder of diegene met de beste prijs-kwaliteitsverhouding kiezen, wat je heel wat geld kan besparen. Beperk je je tot een enkele goede aannemer, dan zal je ongetwijfeld geconfronteerd worden met een aantal goedkope werken, maar ook een aantal dure werken.
Bovendien kan je zo nog meer geld besparen, als je zelf een deel van de werken uitvoert. Een bijkomend voordeel is dat je al de verschillende aannemers afzonderlijk kan aanspreken. Dat biedt sterkere garanties dat de werken correct en volgens plan uitgevoerd worden. Een laatste voordeel is een beperkter risico wat de insolvabiliteit betreft. Insolvabiliteit houdt in dat een aannemer niet in staat is om alle financiële plichten na te komen. Werk je met een enkele aannemer en krijgt die te maken met insolvabiliteit, dan ziet het er niet goed uit voor je bouw- of verbouwingswerken. Werk je met meerdere verschillende aannemers, dan is het risico van insolvabiliteit veel meer gespreid.
Nadelen van de bouwformule architect en afzonderlijke aannemers.
Wat zijn de minpunten van de bouwformule architect in combinatie met afzonderlijke aannemers? Het grootste risico van werken met meerdere afzonderlijke aannemers is de coördinatie. Enkele belangrijke aandachtspunten daarbij zijn het op elkaar aansluiten van de verschillende contracten, het opstellen van een realistische planning en het bekomen van een vlotte organisatie. Veel problemen ontstaan als een bepaalde aannemer vertraging oploopt bij de werken, waardoor de volgende in het rijtje niet op tijd kan beginnen te werken aan zijn klus. Vaak betekent dat dat deze laatste aannemer elders van start gaat met een andere opdracht. Voor de bouwheer brengt dat niet alleen vertragingen met zich mee, maar ook meerkosten.
Als je een overzichtelijke planning en een duidelijke omlijnde uitvoeringsperiode wil vastleggen, doe je er goed aan om voldoende marges in te bouwen voor het geval dat een aannemer zijn werkzaamheden niet tijdig heeft voltooid. Als je de volledige planning toevoegt aan ieder aannemerscontract, laat je deze best tekenen door de aannemers voor akkoord. Zorg ten slotte voor een heldere clausule in het contract waarbij iedere aannemers van rechtswege en zonder ingebrekestelling zowel aansprakelijk is voor de eigen vertraging als voor de vertraging in de gehele planning.